Växjö kommun säger stopp – vill inte hyra ut till Migrationsverket

Kommunstyrelsen i Växjö kommun uppdrar nu åt det kommunala bostadsbolaget Vidingehem att säga upp hyresavtalet med Migrationsverket för de 53 lägenheter som verket hyr av bolaget.

Anledningen är att Växjö kommun bedömer att kommunen har ett större behov av bostäderna än Migrationsverket, om kommunen ska klara av att leva upp till de krav som bosättningslagen ställer. Enligt bosättningslagen ska Växjö kommun 2017 ordna bostad åt 249 människor som fått uppehållstillstånd och som hänvisats till Växjö kommun.

– Att ha en bostad är av stor betydelse för de människor som nu ska gå igenom etableringsprocessen och som är på väg att bli etablerade Växjöbor. Vi vill kunna ordna boende för dessa personer på ett bra sätt och behöver kunna använda dessa 53 lägenheter, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Till allmännyttans cirka 8000 lägenheter (studentlägenheter undantagna) står idag cirka 35 000 personer i kö via den kommunala bostadsförmedlingen. Kötiden är inte sällan mellan 8 och 10 år. Utöver detta har kommunen i år kravet att ordna boende till 249 personer enligt bosättningslagen. Samtidigt avvecklar Migrationsverket ett flertal boenden för asylsökande i kommunen till följd av ett minskat mottagande, vilket tyder på att behovet av bostäder för de Migrationsverket ansvarar för har minskat.

– Vi anser därmed att vi nu kommit till den punkt där vårt behov av dessa 53 lägenheter är betydligt större än Migrationsverkets. Risken är annars att detta blir ett steg tillbaka i integrationsprocessen för de berörda. Att du som under asylprocessen bott i en lägenhet sedan när du ska etablera dig och integreras i samhället, blir placerad på ett tillfälligt anläggningsliknande boende, säger Anna Tenje.

Av: Redaktionen, vxo@vaxjonyheter.se Gilla oss på Facebook