Orimliga besparingar på maten i Växjö


”I Växjö kommuns delårsrapport för perioden januari-mars 2015 står det att läsa att kommunen räknar med ett underskott för måltidsenheten under 2015, vilket innebär att den av majoriteten beslutade besparingen på 5 miljoner kronor inte kommer uppnås. Detta trots att Per Schöldberg (C), ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott, i ett interpellationssvar till Malin Lauber (S) och Tomas Thornell (S) så sent som den 16 mars sade att besparingen kommer att uppnås”, skriver Åsa Karlsson Björkmarker (s) i ett inlägg på Växjö Nyheter Debatt.

Vi har varit tydliga från starten att den här besparingen på måltidsenheten är ohållbar, vilket vi nu får bevis på. Måltiden spelar en viktig roll för såväl unga som äldre och därför borde vi prioritera bättre mat framför sänkt skatt.

För 2015 har majoriteten beslutat att spara 5 miljoner kronor på måltidsorganisationen. 2016 ökar besparingen till 15 miljoner kronor, och 2017 ska den enligt budget vara 20 miljoner kronor.

Det är orimliga besparingar som går i otakt med att vara årets Matlandethuvudstad. Flera partier i den moderatledda majoriteten har gjort utfästelser om att maten och måltiden är viktig, för att i nästa andetag spara stora summor. Det är inte trovärdigt. I det kommande budgetarbetet är det upp till bevis för majoriteten att stå upp för måltiden.

Åsa Karlsson Björkmarker (s)

Av: Redaktionen, vxo@vaxjonyheter.se Gilla oss på Facebook